Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Δυο σκέψεις

Από την αρχή της κατάστασης, το άγχος μου ήταν πως η μνημονιακή πολιτική είχε ένα και μοναδικό -πλην όμως τεράστιο- ψεγάδι: Δεν υπήρχε περίπτωση να εφαρμοστεί.

Και στο μικρό μου μυαλό, το να χρησιμοποιείς ένα draft μνημονίου άλλης χώρας αλλάζοντας απλώς το όνομα, την ημερομηνία και τους υπογράφοντες, παίζοντας με τις ζωές μερικών εκατομμυρίων, σε εκθέτει. Τουλάχιστον..

Ξέχασαν όσοι έστησαν το κάθε μνημόνιο πως δεν είναι software που το φορτώνεις και τρέχει.Έχει παραμέτρους, μεταβλητές και πολλούς αστάθμητους παράγοντες. Όλοι αυτοί που μοίραζαν λεφτά για να τρέφεται το περιττό λίπος της χώρας όλα αυτά τα χρόνια, θα έπρεπε να ξέρουν πως το λίπος αυτό ΔΕΝ εφαρμόζει μακρόπνοες πολιτικές. 

Τι πρέπει να γίνει; Τώρα, να αρχίσει η ζύμωση του εκλογικού σώματος - όπως ήδη γίνεται - να μην επικρατεί πανικός του τύπου "έρχεται η αριστερά, όλοι Αντώνη Σαμαρά" και να ευχηθούμε σε μερικά χρόνια να είμαστε ικανοί να εκλέξουμε μια κυβέρνηση που θα μπορεί να δει λίγο πιο πέρα από τη μύτη του τελευταίου έλληνα πολίτη - που για την ιστορία θα έπρεπε η ψήφος του να μετράει για 1/2.

Ε.

3 σχόλια:

  1. Δηλαδη ποια ακριβως απο τις παρακάτω προτάσεις

    http://www.capital.gr/stoupas/Article.aspx?id=1498890

    είναι draft μνημονίου άλλης χώρας; Ποια είναι μη ρεαλιστική; Ποια δεν ανταποκρίνεται στην ελληνική πραγματικότητα;

    Τ.

    ΥΓ. Τα παραπάνω σημεία αφορούν το Μνημόνιο 2. Το Μνημόνιο 1 ήταν πολυ πιο γενικο και χαλαρό, με γενικούς στόχους δημοσιονομικής πολιτικής, άρα κατα μείζονα λόγο ήταν εφαρμοστέο στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1) Αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας

    Υπό τις παρούσες συνθήκες αξιοποίηση = εκποίηση

    2) Αυξήσεις 25% στα τιμολόγια του ΟΑΣΑ, του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

    Στον ΟΑΣΑ το κύριο πρόβλημα είναι ότι περισσότεροι από τους μισούς επιβάτες δεν χρησιμοποιούν εισιτήριο. Στον ΟΣΕ ότι δεν υπάρχουν επιβάτες. Το κύριο πρόβλημα δεν είναι το αντίτιμο του εισιτηρίου αλλά το κάκκιστο επίπεδο των υπηρεσιών και το πολυ υψηλό κόστος λειτουργίας.

    4)Αναθεώρηση αντικειμενικών αξιών

    Ήδη αναθεωρήθηκαν οι τιμές αγοράς, ώστε σε πολλές περιπτώσεις είναι χαμηλότερες ακόμα και από τις αντικειμενικές αξίες

    7)Κλείσιμο 200 εφοριών

    Ναι, αλλά πριν γίνει αυτό πρέπει να γίνουν 1002 άλλα πράγματα

    13)Σύστημα προστασίας πληροφοριοδοτών οι οποίοι αναφέρουν περιπτώσεις διαφθοράς

    Πολύ ρεαλιστικό αυτό, ειδικά στην ελληνική επαρχία......

    17)Μείωση των θέσεων στο δημόσιο κατά 150 χιλιάδες ανάμεσα στο τέλος του 2010 και το τέλος του 2015.

    Ίσως να μπορούν να μειωθούν και περισσότερο, αλλά με ποιά διαδικασία? Σε ένα εντελώς ανοργάνωτο δημόσιο, που δεν έχουμε αποφασίσει τί θέλουμε να κάνει, δεν έχουμε δηλαδή καθαρό στόχο, θέτοντας ως στόχο μόνο τον αριθμό των απολύσεων, απλά διαλύεται ό,τι έχει απομείνει να λειτουργεί. Αυτό στην Ελλάδα μεταφράστηκε σε ποσοστό και ζητήθηκε από κάθε δημόσια υπηρεσία -οριζόντια- να περικόψει αντίστοιχο ποσοστό θέσεων !
    Όποιος γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα όφειλε να γνωρίζει ότι έτσι θα γινόταν.

    18)Η συνολική είσοδος στις επαγγελματικές σχολές (π.χ, στρατιωτικές και αστυνομικές ακαδημίες) ελαττώνεται

    και πώς αναπληρώνεται π.χ. το απαιτούμενο στρατιωτικό προσωπικό? Εκτός αν αλλάξουμε -ως χώρα- γειτονιά, μεταφερθούμε αρκετά βορειότερα, συνορεύουμε με σκανδιναβούς, φλαμανδούς κλπ και δε χρειαζόμαστε στρατό.

    22)Ενοποίηση όλων των υφιστάμενων ταμείων, μείωση του συνολικού λειτουργικού και Μισθολογικού κόστους,(τουλάχιστον κατά 30%) στο νέο ενιαίο ταμείο

    Με τις υφιστάμενες συνθήκες, αυτό σημαίνει "πάρε από το ένα ταμείο για να καλύψεις τα ελλείματα του άλλου"

    37)Κατάργηση περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων (ιδιώτες ιατροί και οδοντίατροι, κέντρα φυσιοθεραπείας, Λογιστές και φοροτεχνικοί, Μεσίτες ακινήτων, κλπ)

    Ήδη έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό γιατρών ανα 1000 κατοίκους στην Ευρώπη και πολλούς υποαπασχολούμενους γιατρούς. Τί εξυπηρετεί η απελευθέρωση?

    39)Κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής για τις παρεχόμενες υπηρεσίες ενεργειακού ελέγχου
    ΚΑΙ ΤΑΥΤΌΧΡΟΝΑ:
    41)Ορισμός των εισφορών των δικηγόρων και των μηχανικών προς τις επαγγελματικές τους οργανώσεις. Οι εν λόγω εισφορές καταβάλλονται περιοδικά και δεν συνδέονται με τις τιμές που χρεώνονται από τα επαγγέλματα.

    ?????

    57)Διακοπή της αναλογικής αναμετάδοσης την 30ή Ιουνίου 2013

    χαχαχα Δεν αναμένεται το παραμικρό όφελος για τη χώρα!
    [κλασσικό παράδειγμα όπου ακολουθούμε -αναγκαστικά- τη διεθνή πρακτική, χωρίς όμως κανένα οικονομικό όφελος σε αυτή τη φάση. Ακατάλληλο timing]


    Αυτά από μια πρόχειρη ανάγνωση.

    Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...Και το βασικό θέμα που θέλω να θίξω, έχει να κάνει με το ότι ο μηχανισμός του μνημονίου, έπρεπε, πριν απ' όλα να προβλέπει τρόπους να "παρακάμψει" τη δεδομένη άρνηση των πολιτικών να το εφαρμόσουν διαλύοντας έτσι το πελατειακό τους κράτος.

    Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή